Verzorging

 

Verzorging gaat om het ondersteunen of overnemen van de zelfzorg bij cliënten met een aandoening of beperking. Het is gericht op het opheffen van het tekort aan zelfredzaamheid van de cliënt, door de dagelijkse dingen over te nemen of te stimuleren om deze activiteiten zelf op te pakken of aan te leren. 

 

Met verzorging wordt dus bedoeld; hulp bij de algemene dagelijkse levensbehoeften. Hierbij kan gedacht worden aan: douchen, mond - en gebitsverzorging, haarverzorging, aankleden, hand - en voetverzorging, scheren, make-up, huidverzorging, sieraden omdoen, hulp bij het eten en drinken, bed op maken, verwisselen incontinentiemateriaal, toiletgang of aanleggen urinaal. Ook de hulp bij het in en uit bed, in en uit de stoel, van bed naar stoel enz. hoort erbij. 

 

De medische kant in samenspraak met arts en/of wijkverpleegkundige valt hier ook onder. Bijvoorbeeld: aanreiken en/of innemen medicatie, voorkomen en/of verzorgen van huidirritaties (smetplekken), voorkomen van decubitus, verzorgen van stoma en andere onnatuurlijke lichaamsopeningen. 

 

Het is een zeer persoonlijke vorm van zorg dus laat u goed informeren voordat u met een zorginstelling in zee gaat.